WEIGHT FOR IT! Dieet : door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

DIEET…. OF DIE EET!

Heerlijke dagen

Wat een heerlijke dagen hadden we afgelopen week. Heerlijk om buiten te sporten maar wel uitkijken dat je jezelf niet in het rooie draait met deze warmte. Ik heb er absoluut van genoten en, voor wat ik er van heb gezien, vele anderen met mij. Nu dat er meer mensen naar buiten komen i.v. m. vakantie, maak je op de sportvelden ook vaker een praatje. Vooral met mensen die op geheel eigen wijze ook wat aan hun gezondheid proberen te doen. De een mijns inziens beter dan de ander. Maar soms slaat mij de verbazing echt om de oren van wat men zich allemaal laat aanpraten!Op het internet zie je het al langer wanneer het om politiek gaat. Of je bent links georiënteerd, of rechts. Dieet .. of sooow DIE EET! Daartussen schijnt niets meer te bestaan en beide kanten staan ook lijnrecht tegenover elkaar. En ook al kom je met de meest rationele onweerlegbare mening aanzetten, dan ben je gewoon een “mongool” of wordt je openlijk belachelijk gemaakt. Dit in de hoop dat je in diskrediet raakt en niemand je überhaupt nog serieus neemt.

 

Mensen in hun waarde laten

Vreemd genoeg zie ik dit ook steeds meer terug komen bij mensen die met hun gezondheid bezig zijn. Ieder doet het natuurlijk op zijn eigen manier en ik laat ze, want laten we wel wezen. Alles is beter dan thuis op de bank blijven zitten en niets doen wanneer je toch duidelijk een probleem hebt! 😉

Irritant begint het te worden wanneer deze mensen met de beste bedoelingen een gesprek met je proberen aan te knopen.  Enigszins onder de indruk zijn van de vorderingen die je hebt gemaakt, en vervolgens één of ander dieet als ware het een Evangelie aan je op te dringen!

‘Fijn dat je zo betrokken bent en het beste met mij voor hebt maar ik blijf het echt op mijn manier doen’ is al wat je hoeft te zeggen om mensen kennelijk in het diepst van hun essentie te kunnen kwetsen. Hun manier is namelijk altijd “wetenschappelijk bewezen het beste” en je bent niet goed snik dat je er niet in mee gaat.

 

Kijk, over het nut van een dieet heb ik absoluut een mening. Ze werken namelijk ALLEMAAL! Koolhydraat arm, Weightwatchers, Paleo.  You name it, ze werken echt… De vraag die alleen niemand durft te stellen is WAAROM ze werken!.

 

Werking van een dieet

Een dieet werkt om de puur simpele reden dat je, zodra je er aan begint, ook bewust bezig bent met de inname van voedsel. NIET omdat je geen koolhydraat meer binnen neemt, NIET omdat je alleen nog op fruit teert. NIET omdat je punten toewijst aan dat wat je eet of hele dagen gammel gaat op fruitsapkes, maar WEL omdat je ook ’s avonds de tafel niet meer vol pakt of op de bank ploft met een zak chips. Je bent gewoon BEWUST met voeding bezig!

Het gaat mis zodra je je streefgewicht hebt behaald en “stopt” met je dieet. Dan vliegt het er spontaan twee keer zo hard aan als dat het er af ging, en vaak ook nog met een bonus. Dit is waarom letterlijk ALLE diëten gedoemd zijn om te falen!

Dit kun je volgers van dit soort diëten alleen niet meer aan het verstand knopen, omdat ze letterlijk een bubbel hebben gecreëerd waarbinnen ze continu worden bevestigd in hun denkbeeld. Google maar op Paleo, en op ieder multimediaal platform dat je volgt wordt je bestookt met reclame voor dit dieet of bijbehorende voedingslijnen. Alles is spontaan Paleo in je tijdlijn. En dit geldt overigens voor ieder dieet, ongeacht welk. Ik nam deze puur als voorbeeld. Volg op facebook een gewichtsconsulent of diëtist en op instagram krijg je continu reclame voor mueslirepen en powerbars. Mensen worden letterlijk door de dag heen geïndoctrineerd en overtuigd in hun eigen denkbeeld. En wee je gebeente dat je er een mening over hebt!

 

Maar mensen, bedenk jullie gewoon eens één heel simpel dingetje.

Zoveel verschillende soorten mensen… Groot, klein, man, vrouw, sportief, chronisch ziek, licht of donker. Echt niemand is gelijk. De één neemt een half brood mee naar het werk waarbij de ander bij de gedachte aan een boterham en bijbehorende gluten al buikpijn krijgt. Vrijwel niemand is nagenoeg identiek…

Waarom zou één dieet dat van iedereen precies hetzelfde verlangt, iedereen het zelfde maaltje voorschotelt en precies de zelfde eisen stelt van de personen die het volgen, dan de zelfde resultaten geven? En dat veelal tegen belachelijke bedragen!

Juist! Het enige dat bij alle volgers gelijk is zijn de kosten maar nooit de resultaten. Doe dus wat je doet en doe het zoals je het doet!  Maar wordt in vredesnaam geen kuddedier dat iets doet omdat een ander het ook doet. Diëten zijn namelijk slechts een zeer lucratief verdienmodel! Want als Sonja Bakker daadwerkelijk zo begaan was met jou gezondheid en welzijn, had ze d’r boekje wel gewoon openbaar op facebook gezet i.p.v. voor een paar tientjes bij de AKO of Primera te koop aangeboden. Want dat hebben de bedenkers van al die dieethypes wel met elkaar gemeen…

 

Ze zijn allemaal multimiljonair geworden over de rug van jouw pijn en ellende!

Geen maaltijdvervangers bij Powerteam!

Geen dieet of maaltijdvervangers bij Powerteam!

Groetjes Jowan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *