BLUE MONDAY WEIGHT FOR IT! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Blue monday

Wanneer vandaag deze column online komt zou het “Blue Monday” moeten zijn. De volgens de heren geleerden meest depressieve dag van het jaar. Alle goede voornemens zouden de deur al uit zijn. Het weer zou ronduit kut wezen en iedereen denkt met weemoed terug naar vorige maand toen we nog onbeschaamd aan de eettafel zaten te schransen en we werden overladen met cadeaus.

Tja, vroeger was inderdaad alles beter. Zo schuifelde ik vorig weekend nog tussen een Aufguss van 85 graden en een bubbelbad van 45 Graden terwijl ik dit weekend nog met drie lagen kleding aan een rondje om het Drielandsee liep op een doorgevroren pad alwaar menig een op z’n bakkes gleed. De winter heeft eindelijk haar intreden gedaan. Zo was het afgelopen week tijdens mijn fietstochtjes ook goed merkbaar dat de voetjes bij aankomst redelijk goed doorgevroren waren. De eerste paar stappen die je daarna zet zijn dan ook geen pretje. Maar goed, de kou heeft ook zo haar charme. Lopend langs de bevroren weilanden of meren en de koude frisse lucht in je longen. Een veel betere manier van sporten en ontspannen kan ik mij eerlijk niet bedenken.

Moeilijk!

Eerlijk is eerlijk, ik heb ook zeker niet altijd even veel zin om bezig te gaan. Afgelopen donderdag was ook zo’n dag. Hele dag regen voorspeld en niet zo’n klein beetje ook. Nah, dan blijf ik wel binnen. Regen en kou is geen beste combinatie dus maar mooi binnen een rondje krachttraining… Nah, van dat rondje krachttraining is alleen de rechter duimspier getraind door op de knoppen van de afstandsbediening te drukken. En wat bleek?! Één klein pis-buitjes waar m’n voeten nog niet eens nat van waren geworden. Alle dagen gezeik over het klimaat en de opwarming van de aarde, maar een plens regen 24 uur van tevoren voorspellen…… Moeilijk!

Hierom ben ik ook blij dat ik zo’n app op m’n telefoon heb die me uitdagingen geeft om te behalen. Stom genoeg ben je voor een paar niets beduidende punten dan toch weer gemotiveerd om dat ene stapje extra te zetten. Zo begin ik vandaag aan een uitdaging om 14 dagen lang iedere dag minimaal 5km te lopen. Zou ik normaliter niet doen omdat ik in het weekend graag mijn rustmomenten pak. Maar ja, het zijn toch weer puntjes. Ergens ook nog een uitdaging staan om 10km aan een stuk te lopen dus de komende twee weken hoef ik mij zeker niet te vervelen.

Eerst maar eens zien om volgende week te halen.

Tot dan, Jowan

 

Blue monday

Blue monday

 

Wil jij ook afvallen bij Powerteam! te Enschede? Kijk dan voor verdere informatie op https://www.powerteam-tidu.nl

Opstartproblemen: WEIGHT FOR IT! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Opstartproblemen

Het is ondertussen al weer twee weken geleden dat de lekkernijen rijkelijk over tafel gingen. De nodige alcoholische versnaperingen en oliebollen niet te vergeten. Al de uitgebreide gastronomische hoogstandjes op het Gourmetstel en de sfeer van dennennaalden uit een potje etherische olie. Tja, geen echte boom in mijn huis. Alleen de gedachte dat ik rond hemelvaart nog steeds dennennaalden tegen kom maakt mij al helemaal panisch.

De lichtjes zijn onderhand allemaal weer ingepakt, de rijen bij de afhaalchinees staan weer opgesteld in rijen van drie en ook ik ben weer terug op het normale patroon. En eerlijk, ik vind het geen hol aan!

Eigenlijk best raar om te ervaren dat wanneer je twee weken toegeeft aan toetjes, snoepjes en andere lekkernijen, je nadien gewoon moeite hebt om weer in goede gewoonten terug te vallen. Wellicht van de grote hoeveelheid suiker die ik nu niet meer binnen krijg. Die meuk is echt zo verslavend als de pest.

Chagrijnige koppen

En ook tijdens mijn trainingen merk ik het. Twee weken amper de ene voet voor de ander zetten om vervolgens weer full-pull 60 kilometer per dag te doen gaat je niet (of juist wel) in je kouwe kleren zitten. Koud, guur nat en al twee weken lang chagrijnige koppen op mijn dagelijkse route. Alles is weer als vanouds en zo te merken had het gros dit jaar als goed voornemen om er de spreekwoordelijke pest in te hebben.

Ik lach er maar vrolijk om. Kuddegedrag is nooit mijn ding geweest dus hoe meer volk ik met een pesthumeur ik tegen kom des te vrolijker ik wordt. Maar ja, leg dat maar eens uit wanneer de regen met bakken uit de hemel valt. En je staat compleet verrot geregend bij een stoplicht met een glimlach van oor tot oor 🙂

Ik weet zeker dat aardig wat mensen zich de afgelopen weken hebben afgevraagd wat voor een tic mij heeft getroffen. Nah, nog twee weken tot ik al weer op de schaal mag gaan staan (korte maand) dus ik moet er nog even stevig tegen aan.

Tot volgende week!

Een goed begin in 2019 is… het halve werk tijdens het weegmoment!

Columnist Jowan Polderdijk van Powerteam!

Een goed begin van 2019 blijkt tijdens het eerste weegmomentje!

Het eerste weegmoment van het jaar heeft weer plaats gevonden. Tijd om de schade van de feestdagen op te nemen dus begin ik maar snel.

Gewicht : 141,9KG Dit was 139,8KG dus de kerstman heeft mij beloond met 2,1KG.
BMI : 40,1 punt. Dit was 39,6 punt dus 0,5 puntje meer.
Lichaamsvet : 34,6% Dit was vorige maand 36%. Ik ben dus 1,4% vet verloren met kerst.
Spiermassa : 88,35KG Dit was in december nog 85,2KG. Ik heb er dus 3,15KG spieren bij gekregen.
Spierkwaliteit: 53 MQ Dit was vorige maand nog 49 MQ. Ook daar 4 volle punten gestegen.
Botmassa : 4,5KG Dit was vorige maand 4,4KG. Ook de botten zijn weer wat sterker geworden
Visceraal vet : 19 LV Dit was vorige maand nog 19,5 LV, dus dat is ook mooi gedaald.

Qua totaalgewicht ben ik tijdens de feestdagen dus wel aangekomen, maar dat is puur spiermassa en een klein beetje bot massa. Qua vet ben ik enkel kwijt geraakt. Ik ben ondanks de feestelijkheden en al het bijbehorende lekkers er dus beter uit gekomen dan dat ik er aan begon. Een beter begin van het jaar kan ik mij dus niet wensen.

Groetjes Jowan.

Motivatie bij Powerteam!

Uitstekend afgevallen bij Powerteam! in Enschede

 

Motivatie : WEIGHT FOR IT! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Motivatie

Wat ging deze week weer snel voorbij en mijn god, wat was het koud in de ochtend. Temperaturen rond het vriespunt, oostenwind en dan jezelf in het zweet werken. Ergens vraag ik mij elke ochtend weer af waarom ik deze marteling weer doorsta. Dat duurt ongeveer totdat ik ter hoogte van Bolscher vleeswaren fiets, waar ze in de ochtend al druk zijn met het bereiden van vleeswaar. Wanneer je er langs komt fietsen word je telkens weer getrakteerd op een ander luchtje. De geur van het braden van gehaktballen of gegrilde worst. Het koken van de ham of is het toch de grillworst. Wat het ook is dat ze er bereiden, voor mij is het meteen weer een van de motivaties onderweg waardoor ik toch maar weer doorzet. Wanneer gewichtsverlies namelijk de enige motivatie zou zijn, dan ben je er wel een keer klaar mee.

 

Ach, gewoon lekker eten hoort er volgens mij gewoon bij en dat hoeft echt niet altijd even gezond te zijn. Zolang ongezond maar niet de overhand neemt. Laten we wel wezen, december is veel maar niet de ideale maand om met je lijn bezig te zijn. Volgende week maandag is het al kerstavond of gourmetavond, gevolgd door eerste en tweede gourmet dag. Tja, laten we wel wezen. Ik moet nog maar zien hoeveel motivatie ik kan vinden om daadwerkelijk langere tijd in de keuken te gaan staan.

Daarna nog een weekje en dan is het de maandag er op alweer oudejaars.

Voor mij ook een reden om even twee weekjes lekker te genieten van de feestdagen en jullie pas in januari weer van een nieuwe column te voorzien. We beginnen dan meteen alweer met een nieuw weegmomentje ter controle of ik mij de komende weken wel een beetje beschaafd heb gedragen. (voor wat voeding betreft 😉

 

Dank

Dus wat mij rest is om ieder een die mij afgelopen jaar hier heeft gevolgd te bedanken voor de steun met in het bijzonder Carina, Robert en Ricardo van Powerteam. Ik hoop dat jullie er in het nieuwe jaar ook weer gezond en wel zullen zijn.

 

Voor nu, een vrolijk Kerstfeest en voorspoedig nieuwjaar gewenst.

 

Tot 2019! Groetjes Jowan

Motivatie vinden in de winter

Motivatie vinden in de winter

De Grens: WEIGHT FOR IT! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

De grens

 

De eerste week na het weegmomentje en ik ben eigenlijk nog steeds best in mijn nopjes. Eindelijk onder de grens van 140KG, dat is toch al wel een aantal jaartjes geleden dat ik mij op dit niveau bevond.  En het heeft mij het afgelopen half jaar ook best moeite gekost om hier te komen.

Waar het mij in het begin van deze afvalrace eigenlijk nog best eenvoudig afging om de kilo’s kwijt te raken merk ik de laatste maanden wel dat ik er steeds meer moeite voor moet doen. Oké, in ruil daarvoor is het ook wel weer zo dat wanneer ik een paar dagen over de schreef ga qua eten, het er ook niet meer meteen in tienvoud aan komt.  Maar toch. Wanneer je doel is om dichter bij de 100 KG te komen, is het knap frustrerend na een maand hard werken slechts één of twee kilo resultaat te hebben. Meer dan eens heb ik mij afgevraagd waarvoor ik de moeite dan eigenlijk doe.

Manfluenca

Wel heb ik deze week mogen merken dat minder gewicht en betere conditie ook bijdragen aan een betere weerstand. Werd ik in het verleden geveld door de griep, was het een ware Manfluenca. Drie weken lang op sterven na dood tussen bank en bed schuiven. Afgelopen week was ik ook weer de ongewenste ontvanger van het griepvirus. Maar vreemd genoeg was het dit keer na drie dagen ruk slapen, zere strot… en 0h wat energie ook alweer vertrokken. Ergens heeft het allemaal dus best wel nut.

Waar ik mij voor de komende feestdagen voornamelijk druk over maak is of ik nog enige weerstand ga bieden aan alle smakelijke verleidingen die er tijdens de decembermaand bij horen. Of dat ik mij gewoon laat gaan en in januari gewoon een hekel aan mezelf ga hebben. De boog kan tenslotte ook niet altijd gespannen staan. 😉

Ah well, time will tell.
Tot volgende week!

Groetjes Jowan

Afvallen én herstel van ziekte

Afvallen én herstel van ziekte

Weegmomentje December! Weight for it! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Weegmomentje December!

Het ging de afgelopen maanden tergend langzaam maar eindelijk ben ik de eerste psychische grens gepasseerd. Na hard werken en afzien eindelijk voor het eerst in vele jaren mag ik eindelijk afscheid nemen van het predicaat “morbide”, en kan ik gaan spreken van overgewicht. De grens van 140kg en mijn BMI van 40 zijn we eindelijk onder gedoken.

Weliswaar maar met tiende punten en we duiken nu natuurlijk de Decembermaand in. Nodeloos om uit te leggen met dagen van lekker eten en snoepen voor de deur het voor mij absoluut een krachtmeting gaat worden. maar als het mij lukt begin ik 2019 ruim 35kg lichter dan toen ik aan mijn strijd tegen de kilo’s begon. Niet langer Morbide-obees een nieuw jaar beginnen en dan ook alweer 3 jaar rookvrij. Ik denk dat ik mij geen beter begin had mogen wensen.

 

Gewicht            : 139,80 KG

BMI                    : 39,60 PT

Lichaamsvet     : 36,00 %

Spiermassa       : 85,20 KG

Spierkwaliteit   :   49,00 MQ

Fysiek               :     3       PT

Botmassa         :   4,40 KG

Visceraal vet     :   19,50 LV

Met. Leeftijd     :   55 jaar

Lichaamswater :   43,6   %

 

Op naar het volgende weegmoment. Ik weet in verband met de feestdagen nog niet precies wanneer, maar dat wordt zeker pas in het nieuwe jaar.

 

Groetjes Jowan

Het Assepoestersyndroom : WEIGHT FOR IT! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

 Het Assepoestersyndroom

De dagen zijn weer mooi kort en donker. Ik merk het ook in het verkeer. Het lijkt wel of de mensen, voornamelijk de automobilisten een soort van Assepoestersyndroom hebben. Alles lijkt gedaan te moeten voordat de schemering weer intreed en je (stalen) ros dichtvriest met iedereen die er in zit. Kon ik met het mooie weer op mijn fietsje nog rekenen op een klein beetje compassie van de gemiddelde automobilist en in alle rust mijn route rijden, wordt ik met het druilerige weer van de afgelopen dagen regelmatig rakelings ingehaald, afgesneden of van mijn voorrang beroofd. Waarom?

 

Ik kan het niet begrijpen. Ik ben diegene die met temperaturen rond het vriespunt zeiknat regent en zit klappertandend mijn balans te houden op fietspaden en weggedeeltes die spekglad zijn van het afgevallen blad en richting de goot gespoelde olie en uitlaat resten maar blijkbaar is het in een auto nog veel meer afzien. Ze zitten droog en uit de gure oostenwind. Als het goed is ook mooi warm en comfortabel op een stoel met ik weet niet hoeveel comfortzones. Sommigen zelfs met massagestand. Veelal omringt met muziek naar keuze en stabiel op vier wielen. Met slechts enkele van de meest eenvoudige handelingen om dit comfortabele gevaarte over een meer dan riante baan te sturen.

 

Trauma

Ik daarentegen trap een nog stalen gevaarte veelal tegen de gure oostenwind in, balancerend op een niet al te ruim stukje asfalt, de regen uit m’n ogen te wrijven alvorens deze dicht vriezen. Een zadel die na de eerste 10 km zich een weg probeert te banen in donkere krochten die eigenlijk niet toegankelijk zijn voor het publiek en dan moet ik nog maar hopen dat m’n pedalen niet te nat worden want met een beetje sportschoenzool glibber je met een beetje pech bij het wegrijden bij een verkeerslicht met je klokkenspel vol op een stalen middenstang. Waarvan ik het nut nog nooit begrijp, anders dan het toebrengen van trauma bij mannen.

 

Dus waarom, in vredesnaam, is het voor de gemiddelde automobilist met deze weersomstandigheden zo noodzakelijk om te rijden alsof hun lieve leven er vanaf hangt? Neem toch je tijd, geniet van je duurbetaalde comfort en geef mij als fietser gewoon de ruimte alsjeblieft! Met een beetje mazzel beloon ik je de komende periode met een uitglijer die zijn weerga niet kent. Leedvermaak is tenslotte ook vermaak en je mist het nu allemaal!

 

Tot volgende week maar weer bij het weegmomentje!

Groetjes Jowan

Assepoestersyndroom

Assepoestersyndroom

 

Wilt u ook afvallen bij Powerteam!?

Kijk dan nu voor onze mogelijk heden op

https://www.powerteam-tidu.nl

Koning Winter : Weight for it! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Koning Winter

Weer een weekje achter de rug waarin koning winter zijn aanwezigheid duidelijk heeft laten blijken. De weilanden slaan weer wit uit, de rijp hangt weer aan de takken, het landschap buiten het stadscentrum verandert weer in een winters ansich. Ondanks dat ik door een chronische ziekte absoluut niet goed tegen de kou kan, is de winter toch echt mijn favoriete jaargetijde. Tijdens mijn training loop ik er momenteel dan ook bij als het Michelin mannetje, ingepakt met allerlei lagen kleding. Niet echt comfortabel maar wel lekker warm.

Voor mij ook weer de tijd van de stamppotten en winterkost. Heerlijke gerechten die overwegend gezonde producten bevatten, al moet ik wel altijd uitkijken dat dat kuiltje jus niet in een miniatuur zwembad verandert. En dan natuurlijk de rookworst. Eigenlijk onmisbaar op de boerenkool of zuurkool. Toch is die hier vervangen door de verse fijne slagersworst recht van het slachthuis. Hoe heerlijk de worsten van de HEMA (gewoon Unox) ook zijn, het heeft amper echt vlees gezien en bevat meer chemie dan een beetje industrieterrein. Iets wat je overigens steeds meer ziet. Chemie en suikers in voeding waarvan je jezelf afvraagt wat het er eigenlijk in te zoeken heeft.

Minder vlees en meer additieven

Ik neem mij tegenwoordig daadwerkelijk de moeite om naar het slachthuis in Haaksbergen te gaan voor mijn vlees. Daar krijg je tenminste nog een puur product voor prijzen waar de Appie nog een puntje aan kan zuigen.  Iets waarvan ik mij sowieso afvraag hoe we in de supermarkt eigenlijk worden afgezet. Minder vlees en meer additieven in een product en toch duurder zijn dan vers van de specialist. Geen wonder dat Nederlanders langzaamaan dicht slibben en van leningen leven. Je betaalt je namelijk scheel aan troep.

En vreemd genoeg lijken we het allemaal prima te vinden dat ons het vel over de oren wordt getrokken. Zo stond ik vorige maand in Disneyland Parijs nog verbaasd te kijken dat er daadwerkelijk een rij stond bij een Hotdog kraam waar je €8,75,- neertelde voor een broodje hotdog. Maar ja, dan denk je het is Disney, een Amerikaans bedrijf en een beetje een once in a lifetime pretpark. Maar zo liep ik gisteren in de Efteling alwaar ik echt de shock van mijn leven kreeg!!

Werkelijk waar, mensen stonden in de rij om €2,75 te betalen voor één gefrituurd aardappeltje op een stokje!   Geen portie friet of iets in die richting. Gewoon letterlijk een saté stokje met één middelmaat aardappeltje er op. Die snijden ze dan geschild en wel in een spiraal zodat het er leuk uitziet. 2 minuten in de frituur, potje zout er overheen, dat is dan €2,75….( Ik betaal hier bij de Toko godsamme voor 5kg van het zelfde soort aardappels €3,- !) en we staan er gewoon voor in de rij als een stel opgewonden koeien die enthousiasme in rij staan voor de slager om ze een stalen pen door de bovenkamer schieten en open te snijden.

We vragen er gewoon om, om bedonderd te worden door de voedingsindustrie….

Jowan

WEIGHT FOR IT! Efteling

WEIGHT FOR IT! Efteling

 

Wil jij jezelf ook een gezondere leefstijl aanmeten en je lekkerder in je vel voelen? Meld je dan nu nog aan bij Powerteam!

Kijk voor meer informatie op:

https://www.powerteam-tidu.nl

Een last van mijn schouders Weight for it! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Een last van mijn schouders

De eerste week na de weging zit er weer op. Altijd weer een week waarin er een last van mijn schouders valt. In aanloop naar een weging is het toch altijd weer een soort van spanning die zich opbouwt. Is het genoeg geweest wat ik heb gedaan qua beweging, heb ik mijn voedingspatroon wel goed toegepast. Eigenlijk komt er nog best wel wat bij kijken om goed af te vallen. Tenminste, wanneer je niet op een strak dieet wilt zitten die je van maaltijd tot maaltijd precies voorschrijft wat wel of niet mag.

Het is buiten ook goed te merken dat het weer de overgang van zomers naar winters vrij snel maakt. Een schommelperiode waarin het te koud is om nog in mijn gebruikelijke trainingsoutfit naar buiten te gaan, maar nog te warm voor de winteroutfit. Tja, je moet toch wat dus afgelopen week was het niet echt prettig. Zodra je maar even iets van zon ziet, zweet je je ook meteen een ongeluk. En heb je even later weer wolken of schaduw, maakt dat nat bezwete pak het ook meteen vrieskoud.

Problemen die onlosmakelijk verbonden zijn aan het buiten sporten maar ik neem ze voor lief. Ik heb het lang geleden wel eens geprobeerd maar de warmte van een sportschool weegt toch echt niet op tegen de prachtige natuur die ik nu buiten ervaar. Ook is een sportschool, eigenlijk juist bedoeld voor mensen die van hun maatje meer af moeten, de meest ongemakkelijke plek voor mensen met een maatje meer om binnen te stappen. Ik heb in mijn tijd menig sportschool wel bezocht maar van de goedkoopste budgetschool tot de nagenoeg onbetaalbare elite, overal wordt je toch nagekeken alsof je een enge ziekte hebt. Dan kun je als persoon nog zo sterk in je schoenen staan, je voelt het echt wel. En om nou te betalen om met een neerbuigende blik nagekeken te worden. Dan liever blauwbekken of wegzweten op de open velden.

Tot volgende week.

Groetjes,

Jowan

last van schouders-Powerteam!

last van schouders-Powerteam!

 

Wil jij ook afvallen bij Powerteam! Enschede? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

https://www.powerteam-tidu.nl/leefstijlpraktijk-powerteam/

Weegmomentje november Weight for it! door Jowan Polderdijk

Weight for it! Afslanken in Enschede

Weegmomentje november

november: Ja, er is deze maand weer een paar kilo als sneeuw voor de zon verdwenen, maar eerlijk gezegd begint het mij knap te irriteren dat ik maar niet door die grens van 140 KG lijk te kunnen breken. Afgelopen maanden van alles geprobeerd maar het lijkt een soort van mindfuck. Ah well, al wat ik kan doen is doorgaan op de juiste weg totdat mijn lichaam in gaat zien dat verzet nutteloos is. Ik zal er dan ook niet al te veel woorden aan vuil maken en verder gaan met de cijfers.

 

Gewicht           : 142 KG. Dit was vorige maand 145.5 KG dus die 3.5 KG die er vorige maand bij op zaten

zijn er vanaf.

BMI                   : 40,2. Dat was vorige maand 41,2 dus dat en punt extra van vorige weging is er ook

weer  vanaf

Lichaamsvet    : 35,8%. 0,7%minder dan vorige maand

Spiermassa      : 86,75 KG dit zou 1,25 KG minder zijn dan vorige maand, maar in ruil daarvoor…

Spierkwaliteit  : 50MQ. Deze was vorige maand nog 43 MQ en zat daarmee in de gevarenzone.

Botmassa         : 4,4 KG. 0,1 KG minder dan vorige maand. Niets wereldschokkends dus.

Visceraal vet   : 19,5 LV dit was vorige maand nog 20,5 LV dus ook dit is gelukkig minder geworden.

 

Al met al heb ik dus wel iets van vooruitgang geboekt ten opzichte van vorige maand, maar ben terug bij af in vergelijking tot de maand daarvoor. Hopen dus maar dat de komende maand verbetering in het vooruitzicht heeft. Ik wil zo langzaam aan wel graag weer eens getallen in de dertigers zien.

 

Tot volgende week maar weer!

Groetjes,

Jowan

Geduld tijdens het afvallen-Powerteam!

Geduld tijdens het afvallen-Powerteam!